دوشنبه ۲۰ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۱:۲۰
مراقب عملیات‌ روانی برای دستکاری بازار ارز باشید

در شرایط فعلی، یکی از مهم‌ترین راهبردهای مقابله با انواع مختلف عملیات‌های روانی، افزایش سطح هوشیاری عمومی جامعه است.

در ماه‌های اخیر برخی جریان‌های سودجو در اقتصاد ایران تلاش می‌کنند با شایعات، انتشار و پمپاژ داده‌های سوگیرانه و تحلیل‌های نادرست، ثبات اقتصادی را به چالش بکشند و با عملیات روانی گسترده، بازار ارز را دچار نوسانات کاذب کنند و اصطلاحا "دستکاری بازار" (Market Manipulation) را در حوزه ارزی رقم بزنند.

کارگزاران اقتصادی و به‌ طور عمومی، مردم باید نسبت به واقعیت اخبار و تحلیل‌هایی که در فضای رسانه‌ای کشور منتشر می‌شوند، آگاهی داشته باشند. بخش قابل توجهی از اخبار جعلی و نرخ‌سازی‌ها با هدف ایجاد التهاب در بازار ارز و برانگیختن رفتارهای هیجانی طراحی شده‌اند. جریانات ذی‌نفع در افزایش نرخ ارز در داخل با همراهی رقبای بین‌المللی ایران و با استفاده از تکنیک‌های عملیات روانی، تلاش می‌کنند مردم را به سمت تصمیمات غیرمنطقی سوق دهند که همین امر موجب ایجاد زمینه تشدید نوسانات اقتصادی در کشور می‌شود. از اینرو ضروری است که افراد از منابع رسمی و معتبر، اطلاعات خود را دریافت کرده و از واکنش‌های احساسی و شتاب‌زده در بازارهای مالی و دارایی پرهیز کنند.

در مقطع کنونی ذخایر ارزی بانک مرکزی در وضعیت مناسب و مطلوبی قرار دارد و در همین راستا سیاست‌گذار ارزی با طراحی یک بازار کارای ارزی، تخصیص‌های لازم برای تأمین نیازهای ارزی کشور را انجام می‌دهد و هیچ کمبودی در این زمینه وجود ندارد. بنابراین گزاره‌هایی که در خصوص کمبود ذخایر ارزی وجود دارد، شایعات بی‌اساسی است که صرفا به منظور تغییر انتظارات آتی فعالان اقتصادی، بعضا مطرح می‌شود. به نظر می‌رسد این گزاره نادرست، بخشی از عملیات روانی طراحی‌شده علیه ثبات اقتصادی کشور است که نباید به آن دامن زد. کارگزاران اقتصادی با بررسی آخرین متغیرهای پولی و بانکی منتشر شده می‌توانند به صحت وجود ذخایر ارزی مطلوب در بانک مرکزی اطمینان حاصل کنند. از سوی دیگر، با بررسی روند تامین و تخصیص ارز در مرکز مبادله ارز و طلای ایران، می‌توان به این موضوع پی‌برد که نه تنها هیچ‌گونه اخلالی در این فرایند به وجود نیامده است، بلکه به واسطه راه‌اندازی بازار ارز تجاری، این فرایند تسریع و کاراتر شده است.

با توجه به اینکه بخش عمده‌ای از نوسانات اخیر در بازار ارز، ناشی از عملیات‌های روانی است و ارتباطی با تحولات بخش واقعی اقتصاد ندارد، مردم باید از رفتارهای احساسی و هیجانی در بازار ارز خودداری کنند و تصمیمات مالی خود را بر اساس تحلیل‌های کارشناسی و اطلاعات رسمی اتخاذ کنند. همراهی و همکاری همه‌جانبه مردم، رسانه‌ها و نهادهای مسئول شرط لازم مقابله با عملیات روانی سازمان‌یافته در فضای اقتصادی کشور است. تنها با افزایش سطح آگاهی و هوشیاری عمومی می‌توان از تأثیرات منفی این جریانات بر اقتصاد کشور جلوگیری کرد و امنیت و ثبات اقتصادی کشور را تضمین کرد.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha